Очільники придністров’я проти ескалації з Україною

Не варто забувати і про безпековий аспект, але перебільшувати його значення в контексті придністров’я також не доцільно. Таку думку висловив Антон Найчук у своєму блозі на сайті 24-го каналу.

«Мала чисельність російського військового контингенту в регіоні не дозволить проводити масштабні операції на українському чи молдавському напрямках. Ба більше, не можна виключати й ту обставину, що й самі військові не демонструватимуть особливої готовності до радикальних кроків, не бажаючи провокувати зустрічний удар. Особливо, коли посилення угрупування з російської території повітряним шляхом (про наземний після звільнення Херсону взагалі не доводиться говорити) – виступає неймовірно складним для реалізації», – відзначив експерт.

Також Антон Найчук висловив сумнів щодо можливості проведення мобілізації в придністров’ї.

«Якщо ж говорити про мобілізацію, є підстави вважати, що повноцінно провести її в ПМР буде неможливо. Цікава обставина полягає у тому, що ключові групи впливу всередині анклаву виступають проти реального загострення ситуації. Власник ключового придністровського активу «Шериф» Віктор Гушан не горить бажанням підставляти під удар себе і свій контрабандний бізнес відвертою підтримкою «русского міру». Водночас так званий президент ПМР Ігор Красносєльський не діятиме всупереч інтересам місцевого олігарха, попри демонстративну прихильність до російських ідей і зустрічі з послом. Все більше складається враження, що місцеві еліти в інформаційному полі «підіграють» російським наративам, але на практиці бояться переступати «червоні лінії». Вони розуміють, що російської допомоги можна і не дочекатися в критичний момент.

На рівні експертної спільноти лунають різні думки про вирішення «придністровського питання». Однак чинні переговорні формати не дозволяють знайти формули компромісу, особливо, коли у них присутній російський фактор», – додав Антон Найчук.